Recept – Nöt

Grillstek med kryddsmör och potatissallad (källa: Jonas Borssén)

En mör köttbit på grillen som serveras med kryddsmör och potatissallad. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.

Antal portioner: 6ImageFiles-2011-05-19-image(4)
Ingredienser
6 st skivor högrevshjärta à 300 g
Salt
Svartpeppar, nymald
100gr rumstempererat smör
2-3 vitlöksklyftor
1tsk oregano
0.25tsk spiskummin, mald
1tsk anchokrydda
1tsk svartpeppar, mellanmald
0.5tsk salt
0.5tsk persilja, hackad
2tsk äppelcidervinäger
1kg färskpotatis, välskrubbad
Salt
2msk rödvinsvinäger
2tsk dijonsenap
0.75dl jungfruolja
2st schalottenlökar, finhackade
2dl valnötter, rostade och hackade
4 stjälkar blekselleri, skurna i små tärningar
0.5d lrödlök, finhackad
0.5d lpersilja, hackad

Gör så här
Grillstek
Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd.
Stäm av värmen, som ska vara mycket stark.
Grilla köttet 3-4 minuter på varje sida över direkt glödvärme.
Ta upp köttet och slå in det i aluminiumfolie och låt vila 5-10 minuter före servering.
Potatissallad
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Vispa under tiden ihop en dressing av vinäger, senap och olja, smaka av med salt och peppar och tillsätt schalottenlök.
Häll av potatisen och låt den ånga av samt svalna något.
Dela eller skiva potatisen när den har svalnat. Blanda ner potatisen i dressingen och ställ åt sidan.
Bered de övriga ingredienserna och blanda ner i potatissalladen strax innan den ska serveras.
Smaka av med lite salt.
Kryddsmör
Blanda alla ingredienserna i en mixer med vass kniv eller rör smöret mjukt för hand.
Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla ihop, vrid om ändarna.
Kyl eller frys smöret tills det är hårt.
Vid servering skärs smöret i rundlar och serveras rumstempererat.


Pepparbiff från Dijon (källa: Svenskt kötts hemsida)

4 portioner

Ingredienserpepparbiff

4 skivor innanlår à 150 g (originalreceptet använder sig av ryggbiff)
1 msk svartpeppar, grovt krossad
2 msk smör
Sås:
2 msk schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl köttbuljong
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk soja
1 msk grönpeppar i lag
Salt
Några stänk tabasco
Persilja

Instruktioner

Klappa in biffarna med krossad svartpeppar.
Stek köttet i smör ca 2 minuter per sida.
Fräs löken i smör. Tillsätt buljong och crème fraiche. Blanda i senap, soja, grönpeppar och tabasco. Koka upp, sänk värmen och sjud såsen tills den är simmig.
Lägg ner biffarna och garnera med persilja.


Helstekt oxfilé med getostsallad och färska bär(källa: Leila Lindholm)

Här får oxfilén steka länge och långsamt på låg temperatur, det gör att köttet blir extra saftigt och gott. Den goda bär- och getostsalladen är ett delikat och färgsprakande sällskap!698022-helstekt_oxfile_B0210

Antal portioner: 8
Färdigt på: 1 tim 20 min
Ingredienser

Ca 1.6kg bogsteksfilé (originalreceptet använder oxfilé)
3 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
1 st citron, skalet
3 st vitlöksklyftor
4 kvistar färsk rosmarin
Smör till stekning

Getostsallad:

2 påsar ruccola
2 påsar babyspenat
500g chevréost
2 askar färska hallon
2 askar färska blåbär
150g valnötter
2 msk flytande honung
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Gör så här

Sätt ugnen på 70 grader.
Riv skalet på citronen så att bara det yttersta, gula kommer med. Gnid in köttet i lite olivolja, flingsalt, svartpeppar och det rivna citronskalet.
Finhacka vitlöken och rosmarinen och gnid in i köttet.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilén.
Lägg oxfilén i en ugnsfast form eller i en långpanna och sätt en stektermometer i köttet. Stek oxfilén i ugnen till önskad stektemperatur, cirka 55-65 grader för rosa kött.
Låt köttet vila i minst fem minuter innan du skivar det.
Servera köttet i skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.
Getostsallad: Varva ruccolan och babyspenaten på ett stort fat.
Skär bort kanterna på getosten och smula den över fatet, strö över bär och valnötter.
Ringla över honung, olivolja och lite balsamvinäger, krydda med salt och peppar.
Toppa fatet med den helstekta oxfilén i skivor.