Recept – Fläsk

Grillade Rib Fingers från Ibericogris

Rib fingers är en oerhört mör och smakrik detalj som kommer från revbenen. Precis som många andra styckdetaljer från Iberico har den mycket insprängt fett vilket ger ett saftigt slutresultat och de platta, avlånga bitarna kräver inte många minuter på grillen för att bli klara. Receptet nedan ger dig en riktig hit på grillkvällen!

6-10 portioner beroende på vad som serveras i övrigt:

Ca 1,5 kg Rib Fingers från Ibericogris (kan ersättas med annan fet detalj)

Rub:
3 msk rökt paprikapulver
3 msk korianderfrön (rostade och malda)
2 tsk salt
2 msk farinsocker
1 msk torkad timjan
1 tsk chili flakes eller chilipulver
Zest från 1 apelsin
Zest från 1 citron

Honungs-glaze:

3 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
½ msk soja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk torkad timjan
Saft från en halv apelsin

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till rubben och gnid in köttet med blandningen. Packa allting tätt i plastfolie och låt ligga i kylen (gärna över natten men kortare tid går också bra). Ta fram köttet ca en timme innan grillning då ett rumstempererat kött ger det saftigaste resultatet.
Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla köttet innan du lägger det på grillen samt en gång i mitten av grilltiden. Grilla köttet på medelvärme ett par minuter per sida och sedan på indirekt värme 3-5 minuter. Det går även bra att köra köttet på ett galler i ugnen på 225°C i ca 20 minuter.

 

Fläskgryta med ananas

flask

Antal portioner: 4

Ingredienser
500-700 g Just Cook It, grytbitar av fläsk
2 gula lökar, i klyftor
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl buljong
Salt och malen vitpeppar
3 tsk ljus dijonsenap
1 dl vispgrädde
1 burk ananas i bitar
1/2 dl hackad persilja
Smör att steka i

Gör så här
1. Bryn köttet och lök och lägg det i en gryta. Pudra över mjölet, krydda och slå på buljongen.
2. Småkoka 15 minuter. Rör ner senap och grädde och koka ytterligare 10 minuter.
3. Lägg på ananas och persilja. Servera gärna med ris.

 

Fläskgryta med Mango Chutney

FläskgrytaMedMangoChutney

4 portioner

500 g grytbitar av fläskkött från Just Cook It
1 hackad gul lök
1 tärnad röd paprika
0,5 dl mango chutney
2,5 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk malen ingefära
Salt
Peppar

Gör så här
Bryn köttet och löken.
Blanda de övriga ingredienserna i en gryta.
Lägg över det stekta köttet och löken i grytan.
Koka upp och låt koka i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Till servering
Ris
Sallad